A fost pe 1 octombrie ziua internationala a cafelei cand, pana pe la ora 11 mi-am dat seama ca bausem deja doua cafele. Vi se intampla si voua sa auziti „ai baut prea multa”, „nu mai bea ca nu e buna”, „nu-i pune zahar/lapte”? Da, un bautor de cafea aude des asta.

Asa ca m-am gandit sa va transmit cateva idei de baza despre cafea, cand e benefica organismului si de ce, dar si in ce conditii devine daunatoare. Pentru ca ea este un aliment si pornim de la premisa ca orice consumi poate sa ajute sau sa dauneze, in functie de cantitatea consumata, momentul zilei, asocieri mai mult sau mai putin inspirate cu alte alimente, starea ta de sanatate etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ne spune ca un consum de pana la 3-4 cesti/zi (cesti, nu cani de ceai, da?) poate influenta pozitiv starea de bine fizica, mentala si sociala.

Ce spun specialistii? La ce e buna cafeaua si de ce?

  • reduce depresia si riscul de a dezvolta boli precum diabetul de tip II sau Parkinson
  • are efect energizant, prevenind oboseala musculara daca este bauta cu jumatate de ora inainte de un antrenament
  • cafeaua nu ingrasa daca este bauta simpla, fara zahar
  • cafeina continuta imbunatateste memoria pe termen scurt si ajuta la o mai buna concentrare in momente solicitante
  • contine antioxidanti sub forma polifenolilor ce ajuta la incetinirea oxidarii (adica tesuturile imbatranesc mai greu)

Dar la cat de buna e, la fel de bine poate deveni daunatoare. Ce efecte are daca este consumata in exces?

  • excesul de cafea (peste 4 cesti de aprox 150 ml/zi) poate provoca dureri de cap, stomac si tulburari ale ritmului cardiac
  • favorizeaza aparitia osteoporozei la femei (determina pierderea calciului din organism)
  • peste 5 cesti/zi  dauneaza siluetei pentru ca poate sa incetineasca metabolismul, deci se vor folosi mai putine calorii pentru a functiona
  • cafeina in exces creeaza dependenta si stare de sevraj
  • creste tensiunea arteriala – se recomanda limitarea consumului in cazul persoanelor cu tahicardie, tensiune ridicata sau neregulata

In concluzie, sa retinem faptul ca ne putem gandi la cafea ca la un aliment benefic atat timp cat o consumam cu moderatie. Recomandarea mea este de maxim 2 cesti de 150 ml/zi.

Mai sunt multe de spus despre cafea – cu sau fara lapte, dimineata sau seara etc – va tin la curent cu subiectul.

Pe curand!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *